Kategorie

Archiwum

O stronie

Jak w dzisiejszych czasach dbać o zdrowie i przy okazji nie oszaleć? Każdy z nas codziennie robi zakupy. No, przynajmniej raz na kilka dni. Oczywiście najczęściej przez nas kupowanymi artykułami jest żywność. Jemy w końcu także codziennie. Nie każdy z nas jednak czyta etykiety na opakowaniach produktów. A czy powinniśmy to robić? Oczywiście, że tak. Zachowanie zdrowia wiąże się nie tylko z wizytami u lekarza, ćwiczeniami fizycznymi itp. Wiąże się także z odpowiednim odżywianiem. Niestety, coraz więcej produktów w dzisiejszych czasach jest naszpikowanych najróżniejszymi chemikaliami. Począwszy od względnie nieszkodliwych barwników, po dużo bardziej szkodliwe konserwanty, wzmacniacze smaku, słodziki lub inne substancje, których użycia nie jesteśmy nawet w stanie zrozumieć. Podstawą dbania o swoje zdrowie powinno więc być zwracanie uwagi na to, co jemy. Zgodnie z powiedzeniem - jesteśmy tym, co jemy. I naprawdę tak jest. Nasz organizm wymienia swoje komórki znacznie częściej, niż jesteśmy to sobie w stanie wyobrazić. Budulca nie bierze jednak znikąd. To, z czego się składamy, zdeterminowane jest przez to, co spożywamy w posiłkach.

Dieta a zdrowie

Dieta a zdrowie Wpływ naszego pożywienia na zdrowie jest ogromny! Warto zatem zmienić nawyki żywieniowe już teraz. Zdrowie. Któż nie chciałby szczycić się nim przez całe życie? Nie martwić się chorobami, nowotworami, nadciśnieniem, zbyt wysokim poziomem cholesterolu, miażdżycą, chorobami serca, chorobami cywilizacyjnymi, choćby taką jak otyłość? Niestety, współcześnie coraz trudniej jest uniknąć najróżniejszych schorzeń. Przyczynia się do tego z pewnością nieodpowiedni styl życia – pracujemy coraz dłużej, jemy coraz gorszej jakości jedzenie. Nie zastanawiamy się nad tym, co kładziemy na talerzu, liczy się jedynie to, aby zjeść szybko, nie musieć sprzątać po jedzeniu a przede wszystkim, aby nie było trzeba zbyt długo przygotowywać tego jedzenia. Dlatego też niesłabnącą popularnością cieszą się wszelakiego asortymentu pizzerie i bary szybkiej obsługi. Niestety, serwowane tam dania nie mogą poszczycić się wysoką jakością. Owszem, jest to jedzenie smaczne, ale z pewnością nie bardzo pożywne. Za dużo w nim tłuszczu i węglowodanów. Wyjątkowo niezdrowe są zwłaszcza przekąski smażone w głębokim tłuszczu i aż nim ociekające. Co prawda jedna porcja skrzydełek z kurczaka czy hamburger, dla pozoru przystrojony sałatą i pomidorem, nie zrobią nam od razu krzywdy, ale częste stołowanie się w restauracjach tak popularnych w USA jak i w Polsce nie wyjdzie na dobre naszemu zdrowiu. Prawdziwą plagą jednak jest obecny praktycznie wszędzie syrop glukozowo-fruktozowy. Jest to syrop produkowany z kukurydzy i choć jego nazwa i pochodzenie nie wydają się groźne, jest on prawdziwym niebezpieczeństwem. W związku z tym, że składa się z cukrów prostych, jest wyjątkowo szybko przyswajany przez organizm i powoduje praktycznie natychmiastowe tycie oraz nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej. Jest to o tyle niebezpieczne, że tkanka ta odkłada się wokół narządów wewnętrznych. Obecnie syropem glukozowo-frutozowym dosładza się absolutnie wszystko – począwszy od napojów dla dzieci! Prowadzi stąd prosta droga do nadwagi już w okresie dzieciństwa i dojrzewania, która bardzo łatwo przeradza się w dorosłości w otyłość. Powinniśmy zwracać uwagę na etykiety i nie kupować niczego, co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes