Kategorie

Archiwum

O stronie

Jak w dzisiejszych czasach dbać o zdrowie i przy okazji nie oszaleć? Każdy z nas codziennie robi zakupy. No, przynajmniej raz na kilka dni. Oczywiście najczęściej przez nas kupowanymi artykułami jest żywność. Jemy w końcu także codziennie. Nie każdy z nas jednak czyta etykiety na opakowaniach produktów. A czy powinniśmy to robić? Oczywiście, że tak. Zachowanie zdrowia wiąże się nie tylko z wizytami u lekarza, ćwiczeniami fizycznymi itp. Wiąże się także z odpowiednim odżywianiem. Niestety, coraz więcej produktów w dzisiejszych czasach jest naszpikowanych najróżniejszymi chemikaliami. Począwszy od względnie nieszkodliwych barwników, po dużo bardziej szkodliwe konserwanty, wzmacniacze smaku, słodziki lub inne substancje, których użycia nie jesteśmy nawet w stanie zrozumieć. Podstawą dbania o swoje zdrowie powinno więc być zwracanie uwagi na to, co jemy. Zgodnie z powiedzeniem - jesteśmy tym, co jemy. I naprawdę tak jest. Nasz organizm wymienia swoje komórki znacznie częściej, niż jesteśmy to sobie w stanie wyobrazić. Budulca nie bierze jednak znikąd. To, z czego się składamy, zdeterminowane jest przez to, co spożywamy w posiłkach.

Kategoria: Dieta i żywność

Nawyki żywieniowe nastolatek

Nawyki żywieniowe nastolatek Okres dorastania jest bardzo trudny nie tylko dla młodzieży, ale i całych ich rodzin. Pojawia się pierwszy bunt przeciwko całemu światu, często do młodego człowieka bardzo trudno jest trafić z przesłaniem. Jeśli chodzi o odżywianie się nastolatkowie wcale nie zwracają na nie uwagi, najchętniej jedliby tylko gotowe dania lub przeciwnie głodzili się. Jeśli chodzi o dorastających chłopców, ci zazwyczaj jedzą ze smakiem, wszystko i w dużej ilości. Inaczej jest, kiedy chodzi o dorastające kobiety. Te nie myślą o swoim zdrowiu tylko niewłaściwie podchodzą do tematu odżywiania się. Najczęściej dziewczyny takie albo spożywają mniejszą ilość posiłków, albo przechodzą na dietę lub po prostu się głodzą. Dziewczyny bardzo krytycznie podchodzą do swojego wyglądu i chcą nadążyć za kanonem piękna, który często znajduje się poza zasięgiem. Sugerowany wygląd przez czołówkę światowych modelek jest wysoce wyidealizowany. Kreują go nie tylko same modelki, ale w głównej mierze środki masowego przekazu jak gazety i telewizja. Nawyki żywieniowe dostosowuje się do chęci posiadania odpowiedniego ciała. Jednak warto pamiętać, że bezsensowne głodzenie się jest zupełnie bezcelowe. Bez utrzymywania odpowiedniej diety, wspartej poprzez zestaw odpowiednich ćwiczeń nie uda nam się niczego osiągnąć. Częste błędy młodości wśród nastolatek procentują bardzo poważnymi powikłaniami w latach późniejszych, dlatego właśnie warto dbać o poprawne nawyki żywieniowe.

Żywność Eko

Żywność Eko Dzisiejsze czasy skłaniają wielu ludzi do przemyśleń na temat własnego sposobu odżywiania się. Media oraz filmy prześcigają się w sloganach na temat zdrowej żywności dąży się do tego, aby społeczeństwo było wyedukowane na temat właściwego odżywania się i przede wszystkim zdrowsze. Naukowcy alarmują, że dużym problem są ludzie otyli, ich odsetek jest ogromny. Otyłość prowadzić może nawet do śmierci. Aby przeciwdziała złemu odżywianiu się wielu ludzi decyduje się na wzbogacenie swojej diety w Eko żywność. Co jednak będzie się kryło pod tym pojęciem? Oczywiście wszelkie produkty warzywa i owoce, które wyhodowano na specjalnych farmach bez zastosowania środków chemicznych. Są to uprawy w stu procentach zdrowe i bezpieczne. Na rynku również nie brakuje takich produktów, nie bądźmy jednak łatwowierni produkty Eko muszą być właściwie oznakowane. Produkty Eko są nieco droższe niż te wychodowane sztucznie, ale ich smak oraz skład chemiczny zasadniczo rożni się od tych sklepowych. Zapotrzebowanie na żywność Eko wciąż rośnie podyktowane jest to wciąż rosnącymi potrzebami rynkowymi. Ludzie zdają sobie sprawę z tego jak cenne dla zdrowia jest prawidłowe odżywianie się, więc są gotowi zapłacić więcej byle mieć pewność, że jedzą zdrowo. Eko żywność możemy wyhodować nawet we własnych warunkach musimy jednak nastawić się na naturalna hodowlę i nie wspomagać się nawozami czy pestycydami. Eko żywność to dobry pomysł, jeśli zależy nam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska Dbać o nasze zdrowie możemy na różne sposoby, jednym z najlepszych jest właściwe odżywanie. W tej kwestii powinniśmy barć przykład Greków, kuchni francuskiej czy włoskiej gdzie królują warzywa oraz owoce morza. Dieta jak najbardziej odpiera się na zdrowym odżywianiu. W tym stylu żywienia nie brakuje oprócz warzyw i owoców morza również mięsa pamiętajmy jednak, że zasadniczo rożni się do tego spożywanego w Polsce. Nasza kuchnia jest dość tłusta. W diecie śródziemnomorskiej królują zdrowe i chude mięsa ryb, skorupiaków, są one przede wszystkim bogatym źródełek białka dla naszego organizmu. Dieta śródziemnomorska jest tak bardzo zlecana prze dietetyków, ponieważ jest bogatym źródłem białka, minerałów oraz licznych witamin. Co ważne produkty z takiej diety możemy spożywać w dowolnej ilości, ponieważ nie są wysoko kalorycznymi i szybko ulegają spalaniu w naszym organizmie. W rezultacie nawet duże ilości takiego pokarmu nie powodują nadwagi czy otyłości. Dieta śródziemnomorska polecana jest dla ludzi w każdym wieku. Tak na prawdę nawet nie musimy obawiać się, że produkty są trudno dostępne, na rynku dziś możemy kupić wszystkie składniki kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki takiemu odżywianiu się na pewno poprawimy stan naszego zdrowia, ale przede wszystkim nasze samopoczucie. Dietę taką proponuję często nawet dietetycy, ponieważ produkty i dania są proste do przygotowania a do tego bardzo smaczne i zdrowe.

Nawyki żywieniowe Polaków

Nawyki żywieniowe Polaków Polscy są bardzo specyficznym narodem i lubią raczej tradycyjne potrawy. Komu z nas niedziela nie kojarzy się z tłustym rosołem czy schabowym smażonym w głębokim oleju? Potrawy na pewno są smaczne, ale czy zdrowe? Na pewno nie mało, kto z nas wie, że tłuste jedzenie bardzo obciąża nasze organy w rezultacie nie mogą już tak sprawnie pracować jak dawniej. Na tłustym posiłku cierpi przede wszystkim wątroba, oraz serce. Tłuste jedzenie bogate jest w tłuszczyk ten z kolie gromadzi się w dużej ilości na biodrach, udach czy brzuchu w konsekwencji mamy do czynienia z rożnymi typami otyłości. Polacy wiele wiedzą na temat tłustego jedzenia jednak mimo to spożywają je wymiar konsumpcyjny wygrywa z troską o zdrowie. Zazwyczaj zmiana trybu żywienia podyktowana jest przez wystąpienie jakiejś choroby, wówczas na gwałt staramy się jeść zdrowo. Najczęstszymi chorobami, na które chorują Polacy jest cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nie rzadko występuje też zawał. Tłuszcz tak na prawdę znajduje się wszędzie w mięsie, we frytkach, jest to podstawowy składnik wielu sałatek i dań. Wielu z nas nie wyobraża sobie innej obróbki potraw niż na tłuszczu, zgoda możemy go stosować, ale w innej wersji. Lepszą opcja od smalcu będzie na pewno oliwa z oliwy czy nawet gotowanie na parze. Dzięki tym sposobom przygotujemy posiłki, ale nie będą one obciążone nadmiarem tłuszczu. O swoich nawykach żywieniowych warto jest pomyśleć wcześniej, aby uchronić się przed wieloma chorobami w przyszłości.

Zdrowa dieta

Zdrowa dieta Zdrowie można zdecydowanie poprawić odpowiednim odżywianiem i ruchem! Do chorób cywilizacyjnych XX i XXI wieku można zaliczyć schorzenia takie jak nadwaga, otyłość, częstsze choroby serca, stawów, zaburzenia natury psychicznej. Tempo życia narzucane przez pracodawców, wygórowane oczekiwania, często trudne do spełnienia dla mniej silnych psychicznie osób, bardzo często odbijają się bezpośrednio na zdrowiu. Można jednak i trzeba z tym walczyć! Najtrudniejsze jest w zasadzie podjęcie decyzji o chęci zmian i obawy, jak to zrobić. W trosce o swoje zdrowie nie wolno jednak poddawać się i łatwo rezygnować – zdecydowanie bardziej opłaca się zmienić dotychczasowy tryb życia, niż w wieku czterdziestu lat wylądować na ostrym dyżurze z zawałem serca. Przede wszystkim – zdrowa dieta. Powinniśmy po prostu zrezygnować z niezdrowego jedzenia i wszelakiej maści fast-foodów, takich jak hamburgery, hot-dogi, frytki, oraz z żywności wysoko przetworzonej, czyli gotowych dań z puszek i słoików, zakonserwowanych dziwnie brzmiącymi substancjami mrożonek, konserw i innych przetworów. Również codzienne jedzenie na mieście nie jest wskazane – takie jedzenie nie ma zbyt wielu wartości odżywczych i może po kilku zapiekankach nic się nie stanie, to jednak jedzenie ich przez wiele lat z pewnością odbije się na zdrowiu. W naszej kuchni powinny zagościć głównie owoce i warzywa – kilka porcji dziennie jest absolutnie niezbędnych, przy czym porcja to na przykład jedno jabłko, jeden banan czy miseczka sałaty. Warto zapoznać się z tzw. piramidami żywnościowymi i żywić się zgodnie z nimi – wprowadzić do diety sporo wyrobów zbożowych, czyli kasz (wyjątkowo wartościowy jest pęczak, ale i kasze jęczmienne czy gryczane), nieco mniej ryżu, a z ziemniaków najlepiej w ogóle zrezygnować, a jeśli już je jeść, to gotowane w łupinach. Poza tym prawie całkowicie zbędne w diecie są słodycze i gazowane napoje oraz czerwone mięso – to powinno być spożywane co najwyżej kilka razy w tygodniu. Ryby z kolei – te można jeść prawie do woli! Zawierają one wyjątkowo wiele cennych składników odżywczych. Nieodzownym dodatkiem do zdrowej diety jest ruch – wystarczy kilkanaście minut gimnastyki czy spaceru dziennie, aby w znaczący sposób wpłynąć na swoje zdrowie.